Chatten met Bard

Sieto Flink
Strategisch copywriter
Niets is moeilijker dan je eigen dna proberen op te halen. Het liefst zouden we daar een tijdje intensief met een slimme buitenstaander over willen spiegelen. Bij Jung zijn we regelmatig zelf die spiegel voor onze klanten. Maar wie spiegelt er met ons, over ónze superkracht?
Gelukkig is daar nu Bard, het grotetaalmodel van Google, dat onlangs als de tegenhanger van ChatGPT werd geïntroduceerd. Bard kan een recept voor je bedenken, de agenda van je dochter plannen en nog veel meer. Nieuwsgierig vraag ik aan Bard waar Buro Jung volgens hem om bekend staat. Bard is als verlengstuk van Google’s zoekmachine in staat om razendsnel websites te scannen en daar conclusies uit te trekken.
Om het antwoord van Bard hebben we hier bij Jung toch even heerlijk kunnen grinniken. Zoek de verschillen:
“Buro Jung is een full-service communicatiebureau gevestigd in Haarlem, Nederland. Het bureau is opgericht in 2008 door Hans Jung en is sindsdien uitgegroeid tot een van de toonaangevende communicatiebureaus in Nederland. Buro Jung staat bekend om zijn sterke focus op creativiteit, strategie en resultaten. Het bureau werkt met een team van ervaren communicatieprofessionals die samen met hun klanten werken aan het creëren van effectieve communicatiestrategieën en campagnes. Buro Jung heeft een breed portfolio van klanten, waaronder grote bedrijven, overheidsinstellingen en non-profitorganisaties. Het bureau heeft vele prijzen gewonnen voor zijn werk, waaronder de Gouden Loeki, de Effie Award en de Dutch Design Award.”
Nou Bard, we voelen ons gevleid met deze ronkende tekst, maar die ‘vele prijzen’ zijn wel een beetje overdreven en ook heel erg BtoC. En wil de echte ‘Hans Jung’ zich melden?
Nu is Bard nog een ‘experiment’, lezen we op de website, en met allerlei disclaimers omkleed. Toch is het leuk om eens te zien hoe ver deze vorm van AI al is. Ik bedenk een detailvraagje over Jung en vraag Bard wat volgens hem nou de kracht is van Billy, onze chief happiness officer.
Bard heeft het antwoord snel paraat en noemt Billy onmisbaar voor gelukkige medewerkers: “Billy gelooft dat gelukkige medewerkers betere prestaties leveren en dat een gelukkige werkplek een positieve impact heeft op de bedrijfsvoering.” Ook vindt Bard Billy “empathisch”, “zeer creatief”, en “altijd bezig om de werkplek te verbeteren”, “hij geeft nooit op.”
Geen slechte typering… voor een blije bordercollie van tien. Ondertussen kijkt Billy me met vragende ogen aan of we eindelijk weer met de bal kunnen gooien. Hij heeft genoeg van het geroffel op mijn toetsenbord. Nog één ding uitzoeken Billy, en dan kunnen we.
Stel, Jung moest een slogan hebben, wat zou Bard dan een goeie vinden? Bard verzint er meteen vijf. IJver, daar houden we van!
“Buro Jung: Wij helpen je met je bedrijf te groeien.
Buro Jung: De beste adviseurs voor jouw onderneming.
Buro Jung: Wij geven je de tools om je bedrijf te laten slagen.
Buro Jung: Wij zijn er voor jouw bedrijf, van A tot Z.
Buro Jung: De experts op het gebied van bedrijfsadvies.”
Hmm, dat klinkt nogal euhm… generiek. Zou concurrent ChatGPT daar ook zo’n lauwe hap van maken? Ik open een nieuw tabblad en stel dezelfde vraag aan Bards oudere broer, die hem binnen twee seconden inkopt: “Jouw visie, ons creatieve kompas: Buro Jung”.
Beng! We hebben er een nieuwe copywriter bij.